‘‘Берг Монтана Фитинги‘‘ ЕАД

‘‘Берг Монтана Фитинги‘‘ ЕАД е специализирана в производството на тръбни фитинги от ковък чугун в съответствие с Европейския стандарт EN 10242:1994. Компанията е част от Испанската група Accesorios De Tuberia S.A. (ATUSA), която има свои филиали в Испания, Германия, Италия, Франция, Португалия, Полша и Турция. ‘‘Берг Монтана Фитинги‘‘ ЕАД е единствения производител на фитинги от ковък чугун в Източна Европа и един от най-големите производители на фитинги в Европа. Компанията е разположена в центъра на Северозападна България и е един от най-големите работодатели в региона. Броят на заетите в компанията е …… Продукцията й се пласира основно като износ за най-взискателните пазари в Европа като Германия, Италия, Испания, Франция, Полша, Гърция, Румъния, както и в Близкия Изток и Северна Африка.

Първото производство на фитинги на територията на гр. Монтана е през 1962 година и то се извършва в обособен цех към МЗ ‘‘МИР‘‘, а през 1971 година цехът се отделя като самостоятелен завод за фитинги. В периода 1976-1980 година се изгражда нов завод с участието и монтажа на оборудване от немския концерн ТИСЕН РАЙНЩАЛ ТЕХНИК. През 1996 година заводът става собственост на ATUSА.

Производството се състои в щателен производствен процес състоящ се от много етапи, които се извършват на територията на фабриката: леене, термообработка, горещо поцинковане в стопилка от чист цинк; нарязване на резби; консервация и опаковка. С нови инвестиции и проекти се извършва постоянно повишаване на ефективността на машините, модернизиране и покупка на нови мощности и повишаване на производителността.